Update Griepvaccinatie campagne 2020/2021

Datum: 29 september 2020

UPDATE 20-11-2020: Goed nieuws! Onze lobby is gelukt. Onze praktijk krijgt nog een nalevering begin december 2020. Dat betekent dat we met grote waarschijnlijkheid iedereen met een indicatie dit jaar kunnen vaccineren. Iedereen die nog niet is uitgenodigd en wel een indicatie heeft, krijgt binnenkort een uitnodiging voor de griepvaccinatie.

Wie krijgt de griepprik dit jaar?

Alle mensen met een indicatie boven de 40 jaar worden uitgenodigd.

Alle mensen met een indicatie onder de 40 jaar worden dit jaar niet of later uitgenodigd. (zie update hierboven)

Waarom is het dit jaar anders?

Er is helaas een tekort aan griepspuiten in heel Nederland. Dat komt doordat de overheid te weinig griepspuiten heeft ingekocht. Wij krijgen daarom een beperkt aantal griepspuiten geleverd.

De LHV (landelijke beroepsgroep van huisartsen) heeft besloten dat door het tekort nu geselecteerd moet worden op leeftijd. Wij hebben uitgezocht welke patiënten binnen de praktijk het eerst in aanmerking komen. Dat is iedereen met een indicatie boven de 40 jaar.

Wij en alle andere huisartsen doen ons uiterste best om toch meer griepspuiten te krijgen. Mogelijk dat er in december dit jaar nog een nalevering komt. Dan worden patiënten met een indicatie onder de 40 jaar alsnog persoonlijk uitgenodigd (zie update!)

Door deze ontwikkelingen en om de veiligheid van u en ons te garanderen in deze coronatijd, moesten wij alles anders organiseren en zult u de uitnodiging later van ons ontvangen dan u van ons gewend bent. Wij hopen op uw begrip in deze voor iedereen moeilijke tijd.

De griepprik wordt gegeven op 14 november en 21 november.  

In tegenstelling tot wat in uw uitnodigingsbrief staat is het helaas technisch NIET MOGELIJK om zelf een afspraak te maken via mijngezondheid.net.

Vandaar dat wij u in een nieuwe brief sturen met een tijd en datum waarop u bent uitgenodigd. Dit doen we om er voor te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk in het gebouw aanwezig zijn in verband met de coronaregels. We hadden graag de service aangeboden om zelf een tijd te kiezen. Het ligt helaas buiten onze macht om dit voor u alsnog te regelen.

Mocht u toch graag in aanmerking willen komen voor de griepvaccinatie en u heeft geen brief ontvangen, neem dan contact op met de praktijk. Begin december zal ik u dan informeren of en wanneer er een derde ronde vaccinaties plaats kan vinden.

Voor uw en onze veiligheid moet u zich aan de volgende regels houden:

  • Neem deze brief mee naar de afspraak!
  • Kom op de afgesproken tijd, kom maximaal 5 minuten vroeger
  • Blijf thuis en maak een nieuwe afspraak als u 1 of meer van deze klachten heeft: verkoudheid, keelpijn, niezen, hoesten, opeens moe, niet meer ruiken of proeven, koorts. (wij houden uw spuit dan gereserveerd voor u)
  • Houd echt 1,5 meter afstand van anderen.
  • Draag een mondmasker
  • U krijgt de griepprik in uw bovenarm. Draag daarom kleren waarbij u gemakkelijk uw bovenarm bloot kunt maken. Zorg dat de arm bij het binnengaan van de kamer van de dokter al ontbloot is.

Wat doet de griepprik?

De griepprik is de beste bescherming tegen griep. De griepprik zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen tegen griepvirussen maakt. Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.

Wanneer belt u met de praktijk?

  • Als u 1 of meer van de hierboven genoemde klachten heeft op de dag dat u de prik krijgt.
  • Als eerder gebleken is dat u allergisch bent voor het eiwit van kippeneieren of voor antibiotica (neomycine of gentamicine). Dit komt weinig voor.

Zijn er bijwerkingen?

  • Uw arm kan na de griepprik een dag pijn doen. De prikplek kan rood en dik zijn.
  • U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder goed voelen. Dit is geen griep. Uw lichaam bouwt juist weerstand op tegengriep.

Wilt u meer weten?